maandag 21 januari 2013

Opening Tentoonstelling: Lijnstad, passageruimtes aan de E19























vernissage op woensdag 20 februari om 20u00 
in de Blauwe Foyer, deSingel, Internationale Kunstcampus te Antwerpen.


In de winter van 2011 reisden twee jonge architecten - Thomas Cattrysse en Simon De Waepenaere - langs de E19 van Parijs naar Amsterdam, en terug. Tijdens verschillende expedities werd deze snelweg, en de ruimtes die in de rand daarvan te vinden zijn (snelwegparkings, hst-stations, logistieke parken, grensposten, luchthavens en pretparken), nauwgezet gedocumenteerd. Op al deze plekken stapten zij uit de auto. Met een blik die ergens het midden houdt tussen deze van de archeoloog, de antropoloog en de architect keken ze, al wandelend, naar de ingrepen, objecten, voorwerpen en activiteiten die de ruimte langs de snelweg organiseren.
In samenwerking met het Labo Stedenbouw van de Universi­teit Gent werd het verzamelde materiaal van hun expedities bijeengebracht op een website die deze diverse stedelijke plaatsen - toepasselijk Lijnstad genaamd - in beeld brengt en benoemt. Het is het verhaal geworden van een ruimte die, hoewel ze bij iedereen op een vluchtige manier gekend is, toch in de marge van het collectieve stadsbeeld blijft hangen. Deze tentoonstelling brengt dan ook de ruimte van de snelweg meer op de voorgrond door in te zoomen op haar vocabularium, haar auteurs en haar grammatica.

In de vitrine van het VAi krijgt u voor het eerst een inzicht  in deze uitgebreide databank van de snelwegruimte in de vorm van een website - i.s.m. Treestar.

In de wandelgangen van deSingel wordt - i.s.m. fotografe Dieuwertje Komen - aan de hand van videobeelden en fotografie een alternatieve lezing gemaakt van deze Lijnstad. De camera vertelt een nieuw verhaal over de plaatsen langs de snelweg. Een verhaal dat deze afstandelijke passageruimtes van extreem nabij bekijkt.

De vernissage gaat gepaard met de openingslezing: 
Lijn
De snelwegomgeving als lint, plek en grens 
door dr. David Hamers.

David Hamers (1971) is cultuurwetenschapper en econoom. Hij promoveerde bij de capaciteitsgroep Wijsbegeerte van de Universiteit Maastricht op Tijd voor suburbia (2003), een studie naar de verbeelding van de buitenwijk van de Amerikaanse middenklasse. Als senior onderzoeker Stedelijk gebied bij het Ruimtelijk Planbureau voor de Leefomgeving houdt hij zich bezig met de ruimte in en rond de stad. Daarnaast is hij lector Stad en Land aan de Design Academy Eindhoven. Hij publiceerde onder meer Tussenland (2004), over de schemerzone tussen stad en land, en Bloeiende bermen (2006), over verstedelijking langs de snelweg.

In 2006 bracht hij het boek Niemandsland uit:

'Wat zie je als je minder weet dan je gewend bent? Hoe lees je landschap als verhalen gaten vertonen en woorden en beelden ontbreken? Aan de randen van de stad, op veldjes in de berm, over het hek en achter de schuur valt in de namiddag de schaduw van onze taal. Schemertaal. Taal op en over het randje. Randtaal. Rafeltaal.'


Gratis inschrijving via www.vai.be

Tentoonstelling:
Van 21 februari t/m 03 april 2013.
Internationale Kunstcampus deSingel,
Desguinlei 25, B-2018 Antwerpen.


Vitrine maandag t/m vrijdag open (10u00-18u00).
Videowerk wandelgangen te bezichten van woensdag t/m zondag (14u00-18u00) en bij voorstellingen verlengd open (19u00-23u00). 


Toegang gratis.

Meer info via:

Lijnstad is een productie van Thomas Cattrysse, Simon De Waepenaere en Labo S (UGent) i.s.m. het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, en met de steun van de Vlaamse Overheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten